5 januar

Luj 16 fotelja

LUJ 16 NAMEŠTAJ

1748. otkriće drevnog grada Pompeja je izazvalo oživljavanje popularnosti grčko-rimskih antikviteta. Istovremeno, motivi prirode su preneseni iz perioda Luj 15. Dobijeni stil je poznat kao neoklasicizam.

U stilu Luj 16 je komplikovana  marketerija (visoko razvijeno umeće intarzija kasnog 17. i 18. veka), cvetni dizajn  i  geometrijski oblici i to  uglavnom ovalni ili okrugli medaljon. Skulpture životinja, kao što su orao, delfin ili glava ovna bili su takođe uobičajni. Ženske proporcije su i dalje bile aktuelne pa možemo videti veće komade nameštaja (sekreter stolovi, komode…) sa bogato izrezbarenim nogama.

Ovo je ujedno i prvi put da su stvorene stolice iz strogo ukrasnih razloga. Sedišta su trapeznog oblika a nasloni su dizajnirani sa vazama, cvećem i lirom.

Luj 16 stil zalaže jednostavniji, manje bogat dizajn nameštaja. Ravne linije i jednostavnost su vodeći principi ovog perioda.

Najkarakterističniji detalj je „žleb noga“ tj. noga ukrašena nizom dugih, zaobljenih linija koje su usečeni po površini.

Pravi primer Luj 16 stilske fotelje možete videti i u našoj ponudi.

 

Luj 16 fotelja

2 thoughts on “Luj 16 fotelja”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *