30 januar

Chippendale garnitura

Chippendale stil

Chippendale je stil nameštaja koji je postao popularan krajem 18. veka. Stil je nazvan po njegovom dizajneru  Tomas Chipendejl. Inspiraciju je pronašao u gotik, kineskom i rococco dizajnu. Čipendejl nameštaj je popularan i danas, pomažući ljudima da kreiraju eleganciju u svojim domovima.

Chippendale je usko povezan sa ranijim stilom Quenn Anne.  Elementi u nameštaju se ponekad preklapaju kako se ukus menjao od perioda do perioda. Tako možete naći komad koji spada u kategoriju čipendejla u svemu, ali ima element ili dva u stilu Queen Anne. Glavna razlika izmedju ta dva stila jeste to što stil Queen Anne odlikuje umerenost. Naime, Queen Anne stil je dosta umereniji od Chippendale-a u smislu posedovanja finih „ženskih“ linija, balansirane doze proporcije i uzdržane upotrebe ukrasa i to uglavnom na manjim komadima nameštaja.

Chippendale stil je  bogatije ukrašen („muški“) stil sa izraženim nogama u obliku kandži, pravolinijskih stolica i kvadratnim sedištima sa izraženim „ušima“ u uglovima.

Pravi primer chippendale stila možete videti u EURO ARBOR mebliranoj garnituri (trosed + dve fotelje). Glavni detalji su rezbareno puno drvo i španska trska.

 

chippendale beograd chippendale furniture chippendale namestaj beograd garnitura

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *