Chippendale stilski nameštaj
 

30 januar

Chippendale garnitura

Chippendale stil

Chippendale je stil nameštaja koji je postao popularan krajem 18. veka. Stil je nazvan po njegovom dizajneru  Tomas Chipendejl. Inspiraciju je pronašao u gotik, kineskom i rococco dizajnu. ?ipendejl nameštaj je popularan i danas, pomažu?i ljudima da kreiraju eleganciju u svojim domovima.

Chippendale je usko povezan sa ranijim stilom Quenn Anne.  Elementi u nameštaju se ponekad preklapaju kako se ukus menjao od perioda do perioda. Tako možete na?i komad koji spada u kategoriju ?ipendejla u svemu, ali ima element ili dva u stilu Queen Anne. Glavna razlika izmedju ta dva stila jeste to što stil Queen Anne odlikuje umerenost. Naime, Queen Anne stil je dosta umereniji od Chippendale-a u smislu posedovanja finih „ženskih“ linija, balansirane doze proporcije i uzdržane upotrebe ukrasa i to uglavnom na manjim komadima nameštaja.

Chippendale stil je  bogatije ukrašen („muški“) stil sa izraženim nogama u obliku kandži, pravolinijskih stolica i kvadratnim sedištima sa izraženim „ušima“ u uglovima.

Pravi primer chippendale stila možete videti u EURO ARBOR mebliranoj garnituri (trosed + dve fotelje). Glavni detalji su rezbareno puno drvo i španska trska.

 

chippendale beograd chippendale furniture chippendale namestaj beograd garnitura

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *